Nyttevekster

Strandreddik

Cakile maritima, korsblomstfamilien

Fineste stedet å plukke nyttevekster må vel være på stranda og langs kysten. Strandsonen har så mye godt, spennende og vakkert å by på; tang, tare, skjell, muslinger, krabber…. og nyttevekster som strandreddik. Du finner de i tuer på stranda, på tangvoller eller inne imellom vegetasjon langs stranden. De er vanlige langs hele kysten, men sjeldnere på Vestlandet. Blomstene er flotte og fiolette men kan også være lysere, nesten hvite. De lukter honningaktig og blomstrer juli og august. Smaken er skarp og god, som reddik og sennep, og den egner seg godt som krydderurt og garnityr. Kanskje et alternativ hvis du har glemt sennep i piknikkurven? Både blader, unge skudd og blomster er spiselig. Frøkapselen (leddskulpen) er også spiselig mens den ennå er ung. Ytterste ledd på skulpen detter av og blir ført med havet til en ny strand. Strandreddik har høyt innhold av vitamin C, men på grunn av den skarpe smaken er ikke dette planten man spiser mye av.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

leddskulper som spres med havstrømmer

Habitat: Langs kysten, havstrand, strand, tangvoller, sjeldnere på Vestlandet.
Kjennetegn: Ettårig. Saftig og glatt. Fjærdelte blader og fiolette til hvite blomster i klase etterfulgt av skulper. Blomstrer i juli-august. Fire kronblader som alle blomster i korsblomstfamilien.
Sesong: Juli-september.
Bruk & nytte: Unge blomsterskudd, blader, blomster og skulper som garnityr og krydder.
Smak og lukt: Lukter mildt, blomstene lukter honning. Skarp reddik/sennepsaktig smak.
Forvekslingsarter: Ingen, men strandreddik har flere underarter som er vanskelig å skille fra hverandre, bla ishavsreddik og nordsjøreddik.

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. rolv.no Urtekilden v Rolv Hjelmstad, snl.no

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply