Crambe maritima, korsblomstfamilien
Strandkål liker seg ved havet, crambe maritima. Du finner den gjerne på grus, steinstrand og tangvoller. Sjøsprøyt og røft vær ser ikke ut til å være noe problem for denne kraftige planten.. Bestanden har vært nedadgående i mange år men ser nå ut til å ta seg opp. Det er veldig gledelig, men ikke dermed sagt at det er fritt frem for fråtsing. Den liker seg i samme habitat som strandarve som du kan se av neste bilde. Strandkål kan brukes på samme måte som grønnkål og unge skudd og blomsterskudd er best. Skulpene /frukten kan også spisen før de blir tørre og modne, de kan syltes og eller stekes. Syns de tørkede grenene med de kulerunde skulpene på er veldig dekorative.
Neste hageprosjekt er å etablere en koloni i hagen, har kjøpt frø på nett. Strandkål er flerårig, så hvis jeg får de til å trives tror jeg resten går av seg selv. Men tipper at jorden skal ha høyt innhold av sand og tørket tang kan umulig skade? Spennende…
Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.
Habitat: langs kysten, strandsonen
Kjennetegn: Flerårig. Stor busklignende, opptil 70 cm høy. Kålaktige blågrønne krusete blader med kraftig midtnerve. Hvite blomster i skjermkvast. Runde frøskulper. Tåler saltvann.
Sesong: mai-juni-juli
Bruk & nytte: unge skudd, blomster, blader og skulper. Rå i salater og stekt/ kokt som grønnsak.
Smak og lukt: lukter mild kål og smaker litt bitter kål
Forvekslingsarter: nei
SPISELIG
Kilder: Naturen <3, Gyldendals store nordiske flora Bo Mosseberg og Lennart Stenberg, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. Planter og tradisjon Ove Arbo Høeg, rolv.no Rolv Hjelmstad, Gratis mat av ville planter Jens Holmboe, Norges spiselige planter og bær Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley
No Comments