Raphanus sativus, korsblomstfamilien
Knasende god, og rasende enkel å dyrke. Bed, pallekarmer eller potter, er du ivrig kan du få til mange runder i sesongen. Det tar ca 25 dager fra frø til høsting, det betyr at du kan ha reddiker hele sesongen. Husk å tynne i radene, og det du tynner ut kan gå i salaten. Reddik inneholder sennepsolje og det er den som gir den karakteristiske skarpe smaken. Du kan spise hele planten, bladene fungere godt i salater eller som pesto og blomstene er fine til garnityr. Også de grønne frøkapslene/skulpene er gode rå og kan feks wokkes. Rota er frisk og god naturell, og ikke vent for lenge med å plukke den. Kjøttet blir mykt hvis de blir for store og går i blomst. Sats heller da på blomstene og etterhvert skulpene enn rota.
I den senere tid har det kommet nye spennende typer reddik med nydelige kjøtt i rosa, grønt og lilla. På Hasle Gård på Larkollen har de dyrket disse noen år og jeg ser de er til salgs i butikken. Takk for inspirasjonen Roy Hasle! Dette er vinterreddiker (daikon) som sås senere på sommeren juli/august og høstes i september/oktober. De er større enn våre tradisjonelle sommerreddiker og er egnet for lagring på vinteren. Her er noen googleord: watermelon radish, misato rose eco, purple radish, mini purple daicon radish, kina eple, lilla reddik, lilla sylinderreddik, melonreddik, bravo…gjett hva jeg skal i sommer…
Voksested: sol og delvis skygge
Kjennetegn: Ettårig. Hurtigvoksende lettstelt rotgrønnsak.
Sesong: du kan så flere runder ila en sesong
Bruk & nytte: spirer, rot, blader, blomster og skulper
Smak og lukt: sennep og pepperaktig, sprø og knasende konsistens.
Forvekslingsarter: ingen
SPISELIG
Kilder: Hagen <3, Fra hagens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley, bama, frukt.no, rolv.no, Hasle Gård Larkollen
No Comments