Spiselig hage

Hosta/bladlilje

hosta, bladliljefamilien

Takk Stephen Barstow, det var du som fikk meg på sporet i sin tid. Jeg har alltid hatt sansen for hosta, mest på grunn av de flotte store blågrønne bladene men også fordi den er så villig og liker seg i de aller mørkeste hagekroker. Trenger knapt stell og bladene er så tette at selv skvallerkål holder seg unna. Tenk at hosta er spiselig; en av de bedre hageoverraskelsene!

På våren i mai kommer hostaskuddene, spisse harde grønne spyd alá asparges og endevie. Det er da du skal stå klar med kniven. Pleier å si at de brukes som asparges, brunes lett i pannen enten med sydeuropeisk eller asiatisk vri. Unge blader fungerer som lefse/lompe/wrap, fyll de med det du liker…og blomstene/knoppene er flotte i salat og som som garnityr. Jeg har forsynt meg ganske grådig av mine planter i flere år, men det ser ikke ut som at de mistrives av den grunn. Ser at flere mener de tåler nedklipp uten å ta skade. Har du til overs så frys de ned. Note to self: sylting, stekt i sesamolje med soya og rista sesamfrø og tempura må testes. Her finner du oppskrift på fløtegratinerte hostaskudd.

Det fins veldig mange varianter av hosta (45 arter og ca 5000 varianter) Japan har lang tradisjon å sanke og tilberede ville vårvekster(sansai), deriblant hosta (urui). Det sies at alle er spiselige, men det er noen som trekkes frem som bedre enn andre. Jeg vet ikke hvilke varianter jeg har selv, men har så langt vært fornøyd.

disse smaker godt

Voksested: skygge
Kjennetegn: Flerårig. Tuedannende. Store blågrønne blader med hvite og blå blomsterklokker.
Også tofargede blader, mange arter.
Sesong: mai-juli
Bruk & nytte: unge skudd som asparges, blader salat, blomster til garnityr.
Smak og lukt: mild salataktig smak, svakt bittert.
Forvekslingsarter: ingen

SPISELIG

Kilder: Hagen <3, Around the world in 80 plants Stephen Barstow, havenytt.dk , foragerchef.com , Fra hagens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Mona Bastiansen Peynot
    April 12, 2021 at 7:03 am

    Hei Anne!

    Mona, gammel ungdomsvenninne til søstra di her. Ramlet over siden din helt tilfeldig i søken etter spiselige, ville planter å ha i hagen.
    For en jobb du gjør med bildene dine, for noen vakre paletter, små kunstverk! Jeg kommer til å følge siden videre, holder på med prosjekt i hagen på hytta og på veranda. Samt det jeg finner i skog og veikant. På hytta skal jeg blant annet bruke hosta som er i hagen og ta stikling og plante et par andre steder i hagen. Den ble plantet i 1973 og har holdt seg der siden. Og så er den spiselig, så artig! Har du tips til stauder og urter som trives i værhardt, med vind og saltvann fra sjøen?

  • Reply
    annepanne.no
    April 12, 2021 at 3:35 pm

    Hei Mona:), det var hyggelig å høre fra deg! Så spennende med hageprosjekt. Tenker umiddelbart på bergmynte/oregano og gressløk, kinesisk gressløk, smørbukk, strandkål ( frø på nett) , asparges, strandløk, strandstjerne/strandasters, salturt, strandkvann, myske, stemorsblomst, tindved, nyperose/steinnype, einer og sisselrot. Alle disse er spiselige, hardføre og liker seg i kyststrøk. Målet er å skrive om alle disse men det kan ta litt tid, du får google litt. Sjekk også ut kinesisk gressløk, strandkål og smørbukk her på viltgodt.no. Lykke til , snakkes

  • Leave a Reply