Nyttevekster

Furu

Pinus sylvestris, furuslekta

Furu finner du over hele landet og furu er det treslaget som er mest utbredt i Norge og også i hele verden. Den trives fra strandkanten til tregrensa på næringsfattig grunn, sand- og berggrunn. Du kjenner den igjen som rette rake «lyktestolper» på opptil 40 m med krone i toppen eller krokete og krypende på svaberg og til fjells. Furu er et nåletre som gran med vintergrønne nåler. Furu liker å ha det lyst mens gran trives bedre tettere og mørkere. Furu sine nåler sitter to og to og er mye lenger enn gran-nålene.

turdrink; GT med furu rørepinne

Elgen er spesielt glad i furubar på vinteren nå den ikke finner annet grønt. Den kan spise over et tonn furubar i løpet av en vinter, og enkelte steder får skogen derfor store beiteskader. Furu har høyt innhold av C-vitamin og ble i tidligere tider brukt som middel mot sjørbuk. Du kan koke te på nålene året rundt og det er visstnok høyere innhold av C-vitamin på vinteren. Men legg nålene i etter at vannet er kokt opp, C-vitaminene forsvinner under koking. På våren kan du bruke de nye myke lyse skuddene på samme måte som granskudd, til feks sirup eller pesto. Unge kongler kan også kokes myke i sukkerlake og brukes som garnityr. Furunåler i olje setter en fin spiss på oljen og furunåler malt opp med sukker eller salt blir et spennende smakstilskudd. Et lite tips hvis du er på tur og desperat på let etter en tannpirker; furunål, både brune og grønne. I tillegg til frisk smak er furunåler også antiseptisk og bakteriedrepende, naturens egne tannpirkere.

Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.

liten baby-kongle

*Merk at å innta furuskudd, nåler og -blomster i begrensede mengder som mat eller urtete bør ikke by på problemer, men inntak av store doser over lang tid kan gi nyreskader. Enkelte kan få allergiske hudreaksjoner av kvae og sagflis som inneholder terpentinolje. * Norges Sopp og Nyttevekstforbund

Habitat: utbredt i hele landet, kyst, innland og fjell, næringsfattig grunn, sand og berg.
Kjennetegn: Nåletre, eviggrønn, med blågrønne nåler to og to. opptil 40 m høy, rett gulbrun stamme med krone i toppen. Yngre trær med grenkranser i etasjer men også krokete og buskete pga vær. Liker det lyst.
Sesong: Hele året, men særlig unge skudd på våren
Bruk & nytte: unge skudd, grønne nåler og unge kongler
Smak og lukt: frisk lukt, syrlig og bitter smak
Forvekslingsarter: Ingen

SPISELIG

Kilder: Naturen <3, Norges sopp og nyttevekstforbund, rolv.no, snl.no

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply