Sopp

Frostvokssopp

Hygrophorus hypothejus

frostvokssopp bryr seg ikke om en frostnatt eller to

Når de fleste har pakket ned soppkurven for sesongen dukker denne soppen opp. Du finner den i furuskog på senhøsten, ofte etter den første frostnatta. Derav navnet frostvokssopp og herald of the winter. Det er ikke lett å få øye på de mellom lyng og mose, ton i ton med skogbunn, men desto mer gledelig å finne frem til snøen setter punktum. Frostvokssopp, traktkantarell, kamfingersopp og vintersopp er alle gode sopper som er mulig å finne i november/desember til stor glede for alle soppentusiaster.

Frostvokssopp er en av mange skogvokssopper. Vokssopper med kraftig lukt og besk smak er ikke mat. Frostvokssopp danner sopprot med furu og finnes derfor rundt furutrær. Sesongen starter i sen september og varer utover i november, til og med desember hvis det er bart og ikke alt for kaldt. Jeg har også funnet endel av den på fjellet rundt 850 moh. Frostvokssopp er veldig god syns jeg men den er ganske myk i konsistensen og derfor foretrekker jeg å steke den godt for å oppnå sprø stekeskorpe. Mild og litt søtlig smak og som en på et soppkurs bemerket; lukter popcorn…og det er jeg enig i! Soppen passer godt i soppblandinger og alene. Stekt i smør/olje med salt og pepper på f.eks surdeigsbrød er den helt nydelig. Har også brukt de som topping på pate og på smashed potato, og også stekt sammen med traktkantarell og grå musserong. Har ikke fått testet ut å tørke eller å fryse ned, ennå, alt er blitt spist opp i en fei. Men dypfrysing skulle en tro at at denne soppen er godt egnet til og tørking er også en fin måte å konservere den på har jeg lest.

Har du lyst til å lære mer om sopp og få oppskriftstips til hvordan du kan tilberede soppen du finner kan du lese om min nye bok Vilt Godt Sopp her

Sanking, matauk og selvberging er en fantastisk hobby og på kjøpet får du flott natur, mosjon og frisk luft. Har du forresten lagt merke til at de fleste hilser på hverandre ute i naturen? Naturen er jammen raus: turopplevelser, gratis mat og smaksopplevelser tilbys oss året rundt, 24/7! Derfor kjenner jeg på en stor takknemlighet men også et stort ansvar for å sanke bærekraftig og ferdes ute uten spor. Håper at du også tenker det samme og er enig i at vi alle må være like rause med naturen tilbake.

sleip og klebrig hatt
ikke så lett å se

Frostvokssopp:
Hatt: hvelvet, etterhvert nedsunket i midten, gulbrun/olivenbrun med mørkere senter, klebrig
Stilk: Lysgul og slimet ofte med en innnsnevret mørkere oransje sone rett under hatt
Skiver: nedløpende og tilvokste. Lysgule til gule og oransje, nedløpende, tykke og fjernstilte. Myke som voks.
Sporepulver: hvitt
Habitat: barskog, furu, furuhei, blandt mose, lyng og reinlav
Smak og lukt: mild god smak og ubetydelig lukt som rå, lukter popcorn som stekt
Sesong: september-november/desember
Forveksling: gulbrun vokssopp

SPISELIG, god!

HUSK at du må aldri spise sopp eller nyttevekster du ikke er 100 % sikker på at er spiselig og ikke giftig. All sopp som skal spises av uerfarne skal sjekkes på soppkontroll. Hør med soppsakkyndige (SSK), nyttevekstkyndige, soppkontroller, sopp- og nyttevekstforum på facebook og skaff deg tilstrekkelig kunnskap gjennom gode sopp- og nyttevekstbøker og kurs. All sopp kan spises, noen bare en gang! Det samme gjelder enkelte forvekslinger til nyttevekster. Og det er ikke tull, hvert år er det alvorlige soppforgifninger og planteforgiftninger, noen ganger med dødelig utgang.

Giftinformasjonen 22 59 13 00, døgnåpent

ofte en innsnevring på stilk under hatten

Kilder: Naturen <3 , Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply