Cardamine pratensis, korsblomstfamilien
Sarte lyse fiolette blomster som kommer rundt 17 mai. Du har sikkert sett de på plener, de kan danne store tepper og vokser i store bestand. Nydelige i vårbuketten og like nydelig i salaten. Vokser på eng og plen som i navnet ENGkarse. Karse og engkarse har en ganske skarp smak og grunnen til det er at den inneholder sennepsolje. Du kan bruke unge skudd, blader og blomster på samme måten som du ville ha brukt karse. Krydderdryss i supper, sauser dipp og til eggeretter og ost. Og selvfølgelg setter den en spiss på salaten. Blomstene er litt mildere og søtere enn bladene, men begge har den karakteristiske skarpe smaken blandet med kål. Engkarse kan forveksles med blandt annet bekkekarse og skogkarse. De vokser på ulike steder, eng, bekk og skog men smaken er nokså lik og de kan brukes på samme måte. Min favoritt av disse tre er bekkekarse. Den har en ren skarp smak nesten helt fri for kålsmak.
Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.
Habitat: Eng, plen, mark, veigrøft og skog. Liker seg fuktig. Hele landet, særlig vestlandet.
Kjennetegn: Flerårig. Stor bestand. Bladrosett ved basis, spredte blader oppetter stiv og glatt stengel. Blomstrer i klase mai- juni med lyse fiolette blomster etterfulgt av skulper. Fire kronblader som alle blomster i korsblomstfamilien.
Sesong: April-juni.
Bruk & nytte: Som karse. Unge blomsterskudd, blader og blomster som garnityr og krydder.
Smak og lukt: Lukter mildt. Skarp sennepsaktig smak blandet med litt kålsmak.
Forvekslingsarter: Andre karsearter som f.eks sumpkarse, bekkekarse og skogkarse. Alle karser er spiselige.
SPISELIG
Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. rolv.no Rolv Hjelmstad, snl.no, Fra naturens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley
No Comments