Betula pubescens
Et meget vanlig løvtre som skiller seg fra de andre løvtrærne med sin flotte hvite glatte stamme. Vanlig bjørk har to underarter; dunbjørk og fjellbjørk. I lavlandet finner du også hengebjørk som er den høyeste av bjørkene. Bjørk kan tappes for sevje tidlig på våren. Litt vanskelig å si akkurat når på våren, men etter snøsmelting og rett før løvet spretter har jeg hatt hell. Hvis du får lov av grunneier kan du bore et hull i stammen (svakt skrått hull inn 3-4 cm, ca 80 cm over bakken) og dytte en slange inn i hullet. Da kan du fort tappe 10-15 l sevje på et døgn. Trærne bør være voksne, minst 20 cm i diameter. Det er viktig å plugge treet etterpå, med en treplugg eller grenstump, slik at treet ikke står å blør når du fjerner slangen. Alternativt kan du kutte grener og binde fast og tre flasker på tuppen av grener og samle opp sevjen. Bjørkesevje i seg selv smaker lite, som vann med en anelse søtt men hvis du koker den inn får du en god sirup. Du trenger ikke tilsette sukker eller annet, kun koke sevja inn. Må si at denne sevja er god, en bittelitt bitter ettersmak men likevel veldig frisk og søt. Men det skal mye tapping til, 10 l blir til ca 1 dl sirup. Da sier det seg selv at dette er dyrebare dråper. Du kan også drikke sevja naturell eller bruke den i brødbakst, men husk at holdbarheten er veldig kort, maks et døgn eller to. Oppbevar sevja kjølig inntil bruk, og husk den kan fryses for lengre holdbarhet. Du kan også koke sirup eller te på museørene. Museører er de lysegrønne små bladskuddene på våren. Mens de ennå er små er de nokså søte, myke (og klissete) og ikke så bitre på smak. Når de er utvokst og grønnere er smaken for bitter og besk. Museørene kan tørkes og brukes som te eller males opp og blandes i bakverk. Og blandes i salat, gryter og supper. Her er det fast tradisjon å ta inn bjørkekvister i februar for å lokke musørene frem og fremskynde våren. Da kan du unne deg en kopp bjørkete allerede i februar-mars. Og bjørkeriset er jo pent som pynt og.
Er du pollenallergiker så bruk bjørk med forsiktighet.
Syns du det er spennende med mat fra naturen og ønsker du å lære mer om nyttevekster og hva du kan bruke de til kan du lese om min nye bok Vilt Godt her.
Bjørk:
Habitat: Hele landet også på fjellet. Blandingsskog eller ren bjørkeskog. Hager og parkanlegg.
Kjennetegn: Løvfellende tre med hvit glatt stamme med sorte vannrette partier/striper. Unge stammer gulbrune. Opptil 15 m høy, hengebjørk opptil 30 m. Blomstrer i enkjønnede rakler ved løvsprett. Hunnrakler utvikles og blomstrer om våren, hannrakler utvikles på høsten og blomstrer på våren. Et tre har begge kjønn/rakler (sambu).
Bruk & nytte: unge blader, “museører” til salat, garnityr, te, sirup, bakst og bjørkesevje til drikke, vin, sirup, bakst
Smak og lukt: Søtlig og litt bittert
Forvekslingsarter: Ingen
SPISELIG
Kilder: Naturen <3, Grønne, ville nyttevekster i Norge fra Norges sopp og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvartsen m fl. snl.no, rolv.no v Rolv Hjelmstad
No Comments