Spiselig hage

Hvitløk

allium sativum, løkfamilien

Ett fedd blir til en ny hvitløk. Konseptet er enkelt: putt feddene i jorda på høsten (oktober/november) og du har hvitløk på sommeren etter. Bruk settehvitløk (eller dine egne som du har dyrket) og få de i jorden før frosten. Vent med å dele opp den hele løken i fedd til rett før utplanting. Sett feddene med spissen opp med ca 15 cm avstand.

Hvitløk er hardfør, liker porøs og godt drenert jord og er lite utsatt for sykdom. Og glad i kompost i jorda og nitrogentilførsel, for eksempel brenneslevann. Hvis den går i blomst kan det være lurt å knipe de av da de stjeler næring fra løken. Blader og blomster kan også spises. Høstes i månedsskiftet juli/august, når de nederste bladene begynner å visne og gulne, ikke vent for lenge da kan de bli utsatt for sykdom. Løkene bør lufttørke i 3-4 uker på et varmt og tørt sted. Oppbevares tørt og i 10-15 grader etter det for å holde de i vinterdvale. Spar de største og fineste hvitløkene til settehvitløk for neste års avling.

Moro å dyrke sin egen hvitløk. Hvitløk høyner de aller fleste retter utenom søte saker og er også kjent for sin helsebringende og antibiotiske virkning. Hvitløk inneholder 70 aktive virkestoffer hvor stoffet allicine er hovedvirkestoffet.

Voksested: sol, porøs og drenert jord, liker nitrogen.
Kjennetegn: Flerårig. Løkplante. Løk med hvitt papirtynt skall delt i mange mindre fedd. lange tynne grønne blader. Små rosa blomster i kuleskjerm.
Sesong: høstes juli/august hvis satt i jorda på høsten
Bruk & nytte: løken og feddene, som krydder
Smak og lukt: hvitløk
Forvekslingsarter: ingen

SPISELIG

Kilder: Hagen <3, solhatt.no, datsja.no, rolv.no, Fra hagens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply