Spiselig hage

Grønnkål

Brassica oleracea var. sabellica, korsblomstfamilien

Grønnkål er i kålslekten sammen med mange andre kjenninger som blomkål, brokkoli, hodekål og rosenkål. Spesielt for grønnkål er at den ikke danner et hode men grener og kalles for en bladkål. Det er en villig og meget hardfør grønnsak og anbefales for nybegynnere. En plante kan bli stor og levere masse knasende krusete grønne blader. På størrelse med en busk som ikke gir seg når snø og kulde kommer. Mine grønnkål her på østlandet leverer gjennom vinteren og til våren kommer det masse nye myke blader. Utpå sommeren år to går den i blomst med masse fine gule blomster. Humler og bier ser ut til å være veldig glad i disse blomstene, og blomstene gjør seg godt i salaten. Lar du blomstene være i fred har du frø til kommende års avlinger. Jeg har prøvd meg på sommerkål og hodekål, men sliter med mye kålfluer og annet kryp. Har heldigvis ikke erfart det samme med grønnkål. Jeg kan også anbefale rød grønnkål med lilla nydelige blader. Jeg synes grønnkål er så fine planter at jeg planter de rundt i bedene og i store potter. Vakker og god, blir jo ikke bedre det!.

Voksested: sol, delvis sol. hardfør.
Kjennetegn: 2 årig. Store grønne krusete blader på vedaktig stamme. Tåler frost.
Sesong: sensommer og utover vinteren + vårblader.
Bruk & nytte: bladene brukes rå eller varmebehandlet i salater, wok, pai, suppe, smoothie og mye mer, blomster til garnityr. Fjern midtnerven på eldre blader.
Smak og lukt: mild kålsmak og lukt.
Forvekslingsarter: ingen

SPISELIG

Kilder: Hagen <3, Fra hagens spiskammer Mæhlum/Dreyer-Hensley

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply