Sopp

Kantarell

Cantharellus cibarius

Skogens gull, lett å like og lett å kjenne igjen. Smaken er unik og fantastisk, og er man heldig kan man komme over mengder, og nesten alltid uten insektsangrep. Har du en go´plass så noter deg gpsn, de kommer gjerne tilbake år etter år. Kantarell vokser ikke så fort, det kan ta uker før den blir store, mens feks en steinsopp vokser mye på noen dager. Jeg blir ofte spurt hvor jeg finner kantarell, hvordan er en typisk kantarellplass? Svaret er: varierende. Både granskog og løvskog, gjerne langs stier men også furuskog, bøkeskog, eikeskog, strandkanten, skogsåpninger, i lyng, gress, sand, grus og mose, svarte granskauen og einerkratt på fjellet. Sesongen starter tidlig, i slutten av juni, og varer til uti november. Men når bjørkebladene er blitt gule og man tror man ser kantareller overalt, da blir man fort litt sliten i øynene.

For noen år tilbake var det knapt kantarell å finne bortsett fra på instagram og facebook: kurver fulle av falsk kantarell. Har selv plukket de flere ganger i god tro, men det er forskjeller. Kantarell har gaffeldelte ribber mens falsk kantarell har skiver under hatten. Kantarell er kompakt og tykk-kjøttet mens falsk er tynnkjøttet og mer oransj. Stilken er også oransje inni i motsetning til kantarell som er blekgul/hvit, fast og tykkjøttet. Falsk kantarell er ikke giftig men har status ikke matsopp på grunn av vond smak.

Et av årets smakshøydepunkter er smørstekte småkantareller med salt, pepper, og mengder persille på ristet brød med et hvitløksstreif! Det blir ikke sommer uten. Er du heldig og finner mye kantareller, kan du sylte de eller fryse ned. Syltede kantareller er fantastisk til viltkjøtt, kjøttretter og fugl, rett og slett vilt godt!

Har du lyst til å lære mer om sopp og få oppskrifttips til hvordan du kan tilberede soppen du finner kan du lese om min nye bok Vilt Godt Sopp her

Hatt: traktformet eggegul og kjøttfull med ujevn kant
Stilk: gul , lyst og fast kjøtt
Ribber: gule og nedløpende
Habitat: barskog og løvskog , ofte langs stier
Smak og lukt: mild og ubetydelig
Sesong: juli til november
Forveksling: falsk kantarell

SPISELIG, nybegynnersopp, en av de 5 sikre

HUSK at du må aldri spise sopp eller nyttevekster du ikke er 100 % sikker på at er spiselig og ikke giftig. All sopp som skal spises av uerfarne skal sjekkes på soppkontroll. Hør med soppsakkyndige (SSK), nyttevekstkyndige, soppkontroller, sopp- og nyttevekstforum på facebook og skaff deg tilstrekkelig kunnskap gjennom gode sopp- og nyttevekstbøker og kurs. All sopp kan spises, noen bare en gang! Det samme gjelder enkelte forvekslinger til nyttevekster. Og det er ikke tull, hvert år er det alvorlige soppforgifninger og planteforgiftninger, noen ganger med dødelig utgang.

Giftinformasjonen 22 59 13 00, døgnåpent

Sanking, matauk og selvberging er en fantastisk hobby og på kjøpet får du flott natur, mosjon og frisk luft. Har du forresten lagt merke til at de fleste hilser på hverandre ute i naturen? Naturen er jammen raus: turopplevelser, gratis mat og smaksopplevelser tilbys oss året rundt, 24/7! Derfor kjenner jeg på en stor takknemlighet men også et stort ansvar for å sanke bærekraftig og ferdes ute uten spor. Håper at du også tenker det samme og er enig i at vi alle må være like rause med naturen tilbake.

Anbefaler å renske mest mulig av soppen etterhvert som man finner de i skogen. Litt kjedelig å bli sittende med renskingen utover kvelden. Innrømmer at jeg kan bli litt vel ivrig og fort glemme denne anbefalingen, men ta det som en kosejobb, fordel ltt rensking til venner og familiemedlemmer og kanskje med et glass øl eller vin til?
falsk kantarell nederst med gule kantareller øverst
falsk kantarell

Kilder: Naturen <3 , Artsdatabanken, Artsobservasjoner, Norges sopp og nyttevekstforbund / kurskompendiet SSK av bla Inger Anne Lysebraate og Anna-Elise Torkelsen, Norske sopper av Inger Langset Egeland og Steinar Myhr. Soppboka av Gro Gulden og Per Marstad, snl.no/ v fagansvarlig Klaus Høiland

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply